7
Črn
2016

Jak bezpečně cestovat do zahraničí

Pokud se chystáte vyrazit na dovolenou či jen na prodloužený víkend do zahraničí, rozhodně byste si před cestou měli sjednat cestovní pojištění. Věřte, že v případě nenadálých potíží v zahraničí se vám i to nejdražší pojištění bude jevit jako zanedbatelná částka oproti tomu, kolik byste museli vynaložit finančních prostředků a úsilí k nápravě škod.

Hlavními funkcemi a výhodami cestovního pojištění jsou pojištění léčebných výloh v zahraničí, non-stop asistenční služby v českém jazyce, pojištění vybraných sportů, úhrada zdravotní repatriace i repatriace ostatků (převoz nemocného či zesnulého do ČR), bezplatné prodloužení cestovního pojištění v případě neočekávaných situací a v neposlední řadě možnost připojistit si úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti a pojištění zavazadel.
Cena cestovního pojištění se odvíjí od sjednaných pojistných limitů i cílové destinace. Cestovní pojištění vybírejte pečlivě – i zde platí, že nejlevnější nemusí být nejlepší.

Běžné zdravotní pojištění v zahraničí nestačí

Přestože jsme jako občané České republiky získali vstupem do EU nárok na zdravotní péči na účet své zdravotní pojišťovny, neznamená to, že za vás zdravotní pojišťovna uhradí vše. Máte sice nárok na ošetření a úhradu zdravotní péče, ale za podmínek platných pro místní občany, tedy včetně spoluúčasti. V praxi to často znamená, že v soukromém zahraničním zařízení si veškerou péči budete muset uhradit sami. Pokud se navíc nebudete moci vrátit plánovaným způsobem dopravy, třeba kvůli zdržení v nemocnici, zaplatíte také za převoz do zdravotnického zařízení nebo do ČR. Vaše zdravotní pojišťovna vám tyto náklady neuhradí.
Malý příklad za všechny s nemalými následky. Náš klient si při 3denním lyžování v Alpách zlomil holenní kost. Následoval jeho převoz vrtulníkem do nemocnice, okamžitá operace holeně a následná repatriace do ČR. Celkový účet za ošetření a repatriaci se vyšplhal na 370 000 Kč. Cestovní pojištění na tři dny stálo našeho klienta pouhých 180 Kč. Nemít sjednané cestovní pojištění, vyšlo by ho víkendové lyžování opravdu draho. Co myslíte?

CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ … s jistotou na dovolenou