23
Srp
2017
Jak jsme již psaly dříve, pravidla pro získání hypotéky se od loňského roku změnila a to spíše zpřísnila. Ale i přesto je hypotéka oblíbeným nástrojem pro získání a financování vlastního bydlení.
 
Hypotéční trh hlásí letní pauzu, která nejspíše souvisí s letními prázdninami. Hypotéky mírně zlevnily a i přesto do bank přišlo o 3609 žadatelů o hypotéku méně než v měsíci červnu. Průměrné sazby hypotečních úvěrů jsou stále na 2% hranici  a nejspíše budou mírně stoupat, ale nic převratného se neočekává.
 
Dle průzkumů hypotéku za vhodnou investici považuje 76 procent Čechů. Není se čemu divit – mzdy mírně rostou, úvěrové sazby jsou stále dost nízké a Česko hlásí skoro 100%zaměstnanost, tudíž mnoho lidí může pravidelně splácet, je hlad po pracovních silách a velká nabídka pracovních míst.
 
I když se ekonomice teď daří, tato situace se může během let změnit, je třeba mít na paměti, že hypotéka je závazkem na 20-30 let. Určité skupiny povolání mohou být velmi ohroženy, s nižším platem, bez práce, ale i s hypotékou budou mít někteří lidé velké problémy.   
 
Kvůli ochraně spotřebitele již banky neposkytují 100%hypotéky, jak tomu bylo dříve. Momentálně můžete získat 90% hypotéku a zbytek doplatit ze své kapsy.
Alternativou ke koupi bydlení pomocí hypotéky a vlastních úspor může být kombinace hypotéky a úvěru ze stavebního spoření nebo neúčelového úvěru. Má to ale velké ALE! Vždy dobře zvažte, zda kombinaci půjček zvládnete pravidelně splácet i v případě dlouhodobé nemoci či neočekávaných životních událostech jako je např. ztráta zaměstnání, rozvod, apod., a půjčky se pro vás i přesto nestanou likvidační.

Podmínkou pro získání úvěru je opět prověřování úvěruschopnosti klienta. Opět se do popředí dostávají Vaše příjmy a výdaje. POZOR! Již nejsou poskytovány hypotéky a úvěry bez doložení příjmu.
 
Vše ale přineslo i pozitivum. Hypotéku je možné splatit bez sankcí – jednou za rok můžete splatit 25% úvěru bez jakýchkoli poplatků a to i mimo termín konce fixace.

Přemýšlíte o hypotéce, potřebujete refinancovat či konsolidovat Vaše půjčky? Obraťte se na Nás.
 
Allianz Samson - Váš partner na hypotéčním trhu.