7
Úno
2017
Chystáte se na hory a zvažujete sjednat či nesjednat si cestovní pojištění?

Říkáte si, ale nebudu přece dělat nic rizikového a budu sebou mít kartičku své zdravotní pojišťovny, to mi stačí. Ale při cestě na hory a poté i při zimních radovánkách nikdy nevíte, co se může přihodit. Cestovní pojištění totiž kromě léčebných výloh zahrnuje i pojistku odpovědnosti, třeba pro případ, že někoho srazíte a zraníte přímo na sjezdovce. A to už je pádný argument pro to si "cestovko" sjednat. Bez něj by Vás dlouhodobé marodění Vámi zraněného člověka přišlo velice draho.

Na co se při sjednávání cestovního pojištění soustředit?

Určitě na sjednané limity pojištění. Ošetření drobných poranění se vejdou do tisíců či desetitisíců, ale u vážnějších zranění už může jít o miliony. Doporučujeme limit krytí alespoň 2 miliony (jen si sami spočítejte, kolik může v cizině stát ošetření, přeprava raněného, dlouhodobější léčení, potřebná operace, apod.).

Říkáte si: "ale už mě dost stála dovolená sama o sobě!" A proto těch pár korun na den za pojištění již stojí za to obětovat, než si tu drahou dovolenou zkazit nečekanými výdaji. Máte pravdu v tom, že se opravdu nemusí nic stát, ale buďte připraveni. Nikdy nevíte. Pojistit se, Vás bude stát jen pár minut z Vašeho času buď na internetu nebo na pobočce pojišťovny. Ideálně sjednejte ještě před odjezdem v ČR, ne všechny pojišťovny nabízejí sjednání pojištění z ciziny platné ještě na termín již prožívané dovolené. Pojistka navíc začne platit až v momentě, kdy pojišťovna obdrže Vaši platbu, proto pojistku uhraďte ihned, nejrychlejším způsobem zaplacení, tj. online kartou.

Co dělat když jsem zavinil nehodu na sjezdovce?

  • Když je to ve Vašich silách situaci si zdokumentujte, foťte, popř. požádejte někoho z přihlížejících
  • Získejte kontakty na svědky nehody, popř. písemná vyjádření
  • Ohlaste vše o nehodě ze sjezdovky místní policii nebo horské službě a vyžádejte si písemné potvrzení o Vámi podaném hlášení. Záznam o průběhu nehody budete muset policii podepsat. Malá rada  v případě, že v sepsaném textu něčemu nerozumíte, klidně vepiště v češtině: "Textu nerozumím, podepisuji s výhradou." Jde o Vaši ochranu, kdyby se psaná výpověď plně neshodovala s tou Vaší na místě.
  • Kopii hlášení, zdravotní dokumentace od zahraničních lékařů odevzdejte ihned po příjezdu vaší pojišťovně.
  • Jste-li sami zraněni? Volejte asistenční linku pojišťovny, u které máte cestovní pojištění sjednáno (Allianz asistenční linka: +420 241 170 000). Jde o nonstop službu, pomohou, poradí, snaží se zařídit vše, co je v jejich silách, aby Vám pomohly.
Už jste rozhodnuti si cestovní pojištění sjednat? Bravó, za to Vás jen a jen chválíme.

Popřemýšlejte si o aktivitách, které na horách budete vykonávat, a tomu své pojištění přizpůsobte. Jednotlivé pojišťovny mohou mít určité zimní sporty ve výlukách a bude potřeba si dosjednat za příplatek připojištění za rizikové sporty.

Přejeme Vám krásné prožití zimní dovolené. Allianz Samson Váš partner v pojištění nejen na cestách.