25
Srp
2016

Jste vášnivým cyklistou a milujete vaše kolo natolik, že přemýšlíte, že si jej pojistíte? Přinášíme Vám pár rad, abyste pojistili správně a co nejpřínosněji pro Vás. Vždy doporučujeme číst pojistné podmínky, protože každá pojišťovna nabízí něco jiného a pak můžete být překvapeni, že např. neplní nebo jen částečně než jste očekávali.
Ve většině pojišťoven je možno pojistit kolo v rámci pojištění domácnosti, ale u některých i samostatně. Problém začíná až tehdy, kdy je Vám kolo ukradeno, a vy dokazujete, jak bylo kolo ukradeno. Pro pojišťovny není krádež jako krádež i když pro Vás se nic nemění, prostě jste zůstali bez vašeho dvoukolového miláčka a nemáte na čem jezdit.

U Allianz pojišťovny máte při uzavření pojištění domácnosti automaticky zahrnuto i pojištění jízdního kola. Nejvíce záleží na tom, na jakou výši pojistné částky domácnost pojistíte, od ní se pak odvíjí pojistné pro krádež kola.

Samozřejmě záleží, odkud je kolo ukradeno. Pokud je ukradeno z domova, pak je limitem částka, jakou jste zvolili ve smlouvě na celou vaši domácnost. Pokud je kolo ukradeno ze sklepa, garáže nebo z jiného vedlejšího prostoru, Allianz zaplatí jen 10% z pojistné částky, max. 100 000Kč. V případě potřeby lze tento limit individuálně navýšit až na 400 000Kč.
Jestliže je kolo ukradeno z vozu, musí být ve vnitřním prostoru ne na vnějším stojanu na autě, zde se opět hradí 10% z pojistné částky (max. 100 000Kč), zde limit již navýšit nelze. Další prostory v nabízeném základním pojištění již nejsou pojištěny. Ve vyšší třídě pojištění by bylo možno pojistit i krádež ze stojanu před samoobsluhou apod. Kolo ale musí být uloženo v prostoru pro něj určené, jiná varianta není možná.

A teď pozor! Všechny pojišťovny se shodují v tom, pokud již ke krádeži kola přece jen dojde, nezapomeňte to nahlásit Policii ČR. Policie s Vámi jako vlastníkem kola sepíše protokol o zcizení, jak bylo kolo zabezpečeno a jak Vám bylo ukradeno. Důkazní břemeno, že pachatel musel překonat překážku, leží na Vás. Co je důkazem? Např. odvrtaný či vypáčený zámek, vyražené dveře, apod. S policejním protokolem a záručním listem nebo účtem, již můžete pojišťovně nahlásit škodu a ta se o vyřešení, dle svých pojistných podmínek, postará.

Přejeme mnoho ujetých kilometrů. Tým Allianz Samson s. r. o.