22
Bře
2017
Mnoho lidí přistupuje ke svému životu a jeho budoucnosti velice zodpovědně a s touto zodpovědností úzce souvisí právě spoření.

Mění se ale trendy, jak a kde spořit. Velice oblíbené bylo zasílání peněz na spořící konto, ale jeho věhlas v dnešní době upadá, hlavně kvůli nízkým úrokovým sazbám s nízkými výnosy. Proto se Češi začali více rozhlížet po finančních produktech a zajímat se kam vlastně investovat a jak se svými financemi lépe naložit.

Nejvíce klesla obliba spořících kont a hned v závěsu spoření při životním pojištění. Dokonce některé pojišťovny (např. Allianz pojišťovna) přestaly investiční životní pojištění nabízet, právě kvůli mizivému výnosu. Ale objevily se vhodnější produkty rizikového životního pojištění, s pravidelnými či mimořádnými vklady.

Překvapivě se do hry vrací stavební spoření, preferuje ho 59% Čechů, hlavně kvůli možnosti státní podpory, která zvyšuje hrubé zhodnocení úspor na více než 3,5 procenta ročně. Pro konzervativní lidi ideální možnost spoření s jistotou.

Ale trendy míří i do jiných sfér, mimo bankovní produkty. Lidé se více začali zajímat o investice do starožitnictví a drahých kovů.

Efekt nízkých sazeb samozřejmě nahrává i tzv. „spoření doma“. Mít raději peníze doma pod dohledem, „pod polštářem“ nyní preferuje 25 % českých domácností, ale lehce vzrůstá obliba investic do cenných papírů nebo podílových fondů. Ale zde už je potřeba tomu trochu rozumět nebo znát někoho kdo tomu rozumí. S touto variantou spoření dokáže Allianz pojišťovna pomoci, stačí se obrátit na jakoukoliv pobočku a rádi Vám doporučíme vhodného finančního poradce pro Vaše investice.