10
Led
2017
Míváte občas smolný den, kdy se nedaří, vše Vám padá z rukou, jste roztržití a od rána se na Vás sypou samé nepříjemnosti? Některé "radosti" tohoto dne mohou vyjít velice draho. Můžete jim ale předejít tzv. pojištěním odpovědnosti v občanském životě.


Toto pojištění je na trhu nabízeno již dlouho, ale řada lidí je stále považuje za zbytečné, a uzavřeno je má jen třetina Čechů. Přitom počty nešťastných událostí, kdy pouhá omluva nestačí, v Česku narůstají.

"Škodní událost oznamuje zpravidla pojišťovně ten, po kom je nárokována náhrada, nový občanský zákoník však připouští i nahlášení škody poškozenou stranou," upozorňuje manažerka komunikace a vzdělávání Marcela Kotyrová z ČAP. Kdo má sjednané pojištění odpovědnosti v občanském životě, tak za něj škodu uhradí pojišťovna, kdo ho nemá, musí vše zaplatit sám a trochu provětrat svoji peněženku.
Která varianta se Vám zamlouvá více?

Velmi draho vyjdou škody související se zdravím, např. když dojde k pádu předmětu z okna či uklouznutí na namrzlém chodníku. Ale ani škody na majetku často nebývají zanedbatelné. Odpovědnostní škody nejčastěji vznikají každodenním provozem domácnosti a jejich výše se pohybuje od 5 - 50 tisíc korun.

Pojištění se nevztahuje na škody, které způsobíte sami sobě nebo osobě blízké. Dále je důležité si uvědomit, že se nevztahuje na škody, které způsobíte v zaměstnání - zde lze sjednat pojištění odpovědnosti zaměstnance, popř. pojištění odpovědnosti při podnikání.

Říkáte si: A na co mi teda ta pojistka "na blbost" je?  Pár příkladů Vám napoví. Např.:

 - Dopravní nehoda způsobená jízdou na kole
 - Pád chodce na neuklizeném namrzlém chodníku
 - Zranění osoby nebo zvířete psem
 - Škoda způsobená dětmi třetím osobám
 - Vytopení nebo vykouření, vyhoření sousedova bytu, ...

Přejeme Vám co nejméně smolných dní, a když už, tak bez následků. 

Tým Allianz Samson