9
Srp
2017
V dnešní době určité výhody mladým rodinám přináší vratky, chcete-li slevy na daních. Slevu na dani můžete čerpat již na jedno dítě a s každým dalším potomkem tato sleva roste. Málokdo ví, že v případě, že jako rodiče nemáte příjmy, ze kterých byste tuto slevu na dani mohli uplatnit, mohou ji uplatnit i prarodiče. Tato výhoda se týká rodičů, jejichž příjmy nedosahují šestinásobku minimální mzdy - např. rodiče = studenti.

 Podmínkou pro tuto slevu je, že vnouče žije s prarodičem ve společné domácnosti.

Vláda dále plánuje, že více rodin dosáhne na přídavky pro děti a také se zvýší příspěvek rodičům s dvou a vícerčaty.


Velkou novinkou jsou státní úvěry na rekonstrukci a bydlení. Již jste o nich slyšeli? Pokud NE, čtěte dál, třeba Vás tato možnost financování bydlení osloví.

Kdo může využít státní úvěr až do výše 150.000Kč na rekonstrukci a modernizaci bytu/domu? Cílovou skupinou programu Státního fondu rozvoje bydlení jsou především mladé rodiny do 36let (a to i bezdětní) a samoživitelé s nezletilými dětmi. Úvěr je určen např. na opravu koupelny, kuchyně, na novou podlahu s roční úrokovou sazbou 2% s garancí po celou dobu splácení. Splatit musíte do 10let od doby čerpání.

Podmínkou úvěru je ručitel ve věku do 55let s minimálním průměrným čistým příjmem 10.000Kč. (více naleznete zde: http://www.sfrb.cz/programy-a-podpory/program-150/)

Dále můžete využít také Program 600 a požádat o státní úvěr až do výše 600.000Kč a tyto peníze využít na koupi bytu/domu. Jen pozor, žadatel nesmí být vlastníkem ani spoluvlastníkem obydlí ani nájemcem družstevního bytu. Roční úroková sazba se pohybuje od 1,45 do 2,45% a splatnost je do 15let.


Přemýšlíte o spoření dětem, ale nevíte co zvolit?

Dnes už není problémem založit pro děti spoření na penzi, tvz. doplňkové penzijní spoření. Pokud bude spoření do 18roku dítěte trvat alespoň 10let, budou mít mladí lidé možnost si třetinu vložených prostředků vybrat. Nevýhodou je, že tak přijdou o část státního příspěvku, proto doporučujeme financování studií nebo vlastního bydlení řešit z jiných zdrojů, přece jen penzijní spoření je přilepšením pro Vaše starší já v důchodu.


Ale co by mohlo být ideálem pro spoření, je produkt Stavební spoření. Již to vypadalo, že mu odzvonilo, ale se změnami na finančním trhu jeho obliba opět stoupá. Jde o konzervativní nástroj spoření s jistým koncem, navíc na 6let. Poté jej můžete vybrat (a peníze využít na cokoliv) a založit nové stavební spoření nebo si skrz něj vzít úvěr na rekonstrukci či na koupi bydlení. Spořit můžete až do cílové částky.

Strašák ve formě opatrovnického soudu již také není důvodem pro neuzavření stavebního spoření. Novela zákona rodičům nakládání s penězi ze stavebního spoření usnadnila a po uplynutí zákonné 6tileté lhůty již mohou vypovědět dětskou smlouvu bez souhlasu opatrovnického soudu.

Jedinou podmínkou je, že se na tomto kroku musí dohodnout všichni zákonní zástupci dítěte. Pokud se tomu tak nestane, souhlas opatrovnického soudu je stále potřeba.



NÁŠ TIP ! Stavební spoření si již můžete založit i u nás, přímo na pobočce Allianz Samson a to bez poplatku za uzavření.
Je možno uzavřít dvě varianty: produkt Kamarád + s cílovou částkou 300.000Kč nebo Kamarád s cílovou částkou 150.000Kč. Ideální spoření pro děti a mladé lidi do 18let.